Bugün gazetesi yazarı Prof. Dr. Ünsal Ban, Cumhurbaşkanı Gül tarafından yeniden görüşülmek üzere TBMM'ye iade edilen milletvekili maaş zamları konusun
u köşesinde masaya yatırdı.
Milletvekili maaşlarını Avrupa ülkeleri ile kıyaslayan Ban, tepkinin ned
eninin çıkış noktası ile ilgili önemli tespitlerde bulundu.
Milletin ve vekillerinin maaşları
Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde kabul edilen milletvekili maaş zamları her ne kadar Cumhurbaşkanımızın vetosu ile geri gönderilse de tartışmaların uzun süre devam edeceği bir gerçek.
Tartışmalar daha çok zamanlamaya yönelik
Tartışmalar asıl olarak zam önerisinin geç saatte onaylanmasına ve önerinin Fransa'nın sözde Ermeni soykırımını kabul etmemeyi suç sayan yasayı onaylamasıyla aynı tarihe denk gelmesi üzerine odaklanmaktadır.
Maaş düzenlemesini eleştirenlerin yanında, milletvekili maaşlarına yapılan zam düzenlemesinin gerekli ve yerinde olduğunu düşünenlerin de olduğunu görmekteyiz. Bu yö
ği" noktasıdır.
Diğer ülkelerde milletvekili maaşları nasıl?
Sayın Cumhurbaşkanı tekrar görüşülmek üzere TBMM'ye gönderme
Asıl sorun bölüşümde
Tablo 1'de görüldüğü üzere Türk milletvekillerinin aldığı maaş miktarı Avrupa'daki meslektaşlarınınki ile karşılaştırıldığında çok büyük bir farklılık ortaya çıkmazken, maaşlar Kişi Başına Düşen Milli Gelir'e göre olan oranı alındığında tartışmaların neden çıktığını anlayab
Milletvekili maaşlarının Kişi Başına Düşen Milli Gelir'e göre yüksek olmasının dışında, milletvekillerine tanınan özel şartlardan da bahsetmemiz gerekir. Milletvekilliği yapanlar 2 yıl içerisinde emekli olma hakkı kazanırken, bir daha milletvekili seçildikleri takdirde bağlanan emekli maaşı kesilmeyerek yeni düzenleme ile 7 bin 700 liraya çıkartılan emekli maaşını 12 bin 2
50 lira olan maaşıyla birlikte alarak toplamda aylık 19 bin 950 lira gibi bir gelire sahip olmaktadır. Buna ek olarak, milletvekilleri emekli olduktan sonra başka bir işte çalışmaları durumunda maaşlarından yapılacak sosyal güvenlik kesintileri yüzde 1'in altında bir orana düşürülürken, halktan birisi için yapılan sosyal kesinti oranı yüzde 15 seviyelerindedir.
İptale en çok Maliye Bakanı sevinecek
Son olarak milletvekili maaşlarının devlet bütçesi içindeki p
ayına bakacak olursak, öncelikle milletvekili maaşlarının merkezi yönetim bütçe harcamaları içerisindeki durumuna bakmamız gerekir. Milletvekili maaş giderleri ve sosyal güvenlik primleri toplamı 2010 yılı için yüzde 0.026'lık bir paya sahipken bu oran 2011 yılında yüzde 0.033'e çıkmaktadır.
Kaynak: T.C. Maliye Bakanlığı Muhasebat Genel Müdürlüğü
Not: * 2011 yılı Kasım ayı itibariyle hesaplanan rakamlardır.
2012 yılı bütçesinde merkezi yönetim bütçe harcamaları için belirlenen meblağ 350 milyar 948 milyon TL olmakla beraber hesaplamalarımız sonucu artırılmış milletvekili brüt maaşlarının bütçeye yapacağı yük yaklaşık 116 milyon TL ile 123 milyon TL arasında değişmektedir. Bahsi geçen maaş giderleri bütçe harcamaları için belirlenen miktarın sırasıyla yüzde 0.033 ve yüzde 0.035'ine tekabül etmektedir.
Özetle Türkiye'de bölüşüm sorunu var olduğu sürece milletvekili maaşlarına yapılan zam büyük tartışmalara neden olacaktır. Hele hele bu düzenlemelerin gizlice yapılmaya çalışılması ise mevcut tartışmaların daha da büyümesine neden olacaktır. Bu nedenle yapılacak bu tür düzenlemelerin gerekçelerinin millete çok iyi anlatılması gerekmektedir.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder