28 Mart 2012

Muhalefet, '4+4+4' görüşmelerinde yine geciktirme taktiği uyguluyor

12 yıllık zorunlu eğitime ilişkin teklifin Milli Eğitim Komisyonu'ndaki görüşmelerini geciktirme taktiği uygulayan muhalefet, Genel Kurul'da da aynı uygulamaya başvurdu. Muhalefetin, Genel Kurul'daki görüşmeleri geciktirmek için teklifin tümü üzerine 5 bine yakın önerge hazırladığı öğrenildi. Bu önergelerden 381'i için başvuruda bulunuldu.

Milli Eğitim Komisyonu'ndan kavgalı bir şekilde geçen zorunlu eğitimi 12 yıla kademeli olarak çıkaran yasa teklifinin Genel Kurul'daki görüşmeleri dün başladı. Teklife geçilmeden önce grup önerileri görüşüldü. İlk olarak BDP'nin '2012 yılı Nevruz kutlamalarında güvenlik güçlerinin orantısız güç kullanması' önerisi ele alındı. Ancak önergenin görüşülmesi sırasında tartışma yaşandı.
Önerge için kürsüye gelen BDP'li Altan Tan, Ahmet Türk'e atılan yumruğu kınadı ve sözü Batman valisine getirdi. Güvenlik güçlerinin çok sert tutum takındığını savundu. Valinin bu emri kendi inisiyatifiyle verip vermediğini soran Tan, "Eğer vali, sert tutum emrini kendi verdiyse, o zaman şahsi hukuk devreye girecek. Vali kendine dikkat etsin." dedi. Tan'ın ardından kürsüye AK Partili Oğuz Kaan Köksal geldi ve, "Kimsenin Türkiye Cumhuriyeti'nin valisini, emniyet müdürünü tehdit etme haddi değildir, yapamaz da. Devletimiz güçlüdür ve valisini korumaya muktedirdir." ifadelerini kullandı. Bu sözlerin ardından BDP'li Nursel Aydoğan, parmağını sallayarak kürsüye doğru yürüdü ve Köksal'a, "Kendine gel." diye seslendi. Köksal da Aydoğan'a, "Sen kendine gel. Bir şey söyleyeceksen kürsüde gelip söylersin." karşılığını verdi. Diğer önergelerin ardından '4+4+4' teklifinin görüşmelerine geçildi. Muhalefetin görüşmeleri geciktirmek için teklifin tümü üzerine 5 bine yakın önerge hazırladığı öğrenildi. Bunlardan 381'i için başvuruda bulunuldu. Muhalefetin görüşmeleri geciktirmek için başvurduğu diğer bir yöntem de sık sık yoklama istemesi oldu. Ayrıca komisyonda yaşan tartışmalar yeniden gündeme taşındı. Teklifin görüşmeleri öncesinde muhalefet komisyon raporunun yok hükmünde olduğunu belirterek taktik geliştirdi ve teklifte Alparslan Türkeş üniversitesi kurulmasına ilişkin teklifin yer almadığı belirtildi. CHP, yine komisyon faşizmi uygulandığını ileri sürerek ortamı gerdi.
Tweet gerginliği yaşandı
Zorunlu eğitimi teklifinin Genel Kurul görüşmeleri sırasında, AK Parti Gaziantep Milletvekili Şamil Tayyar'ın attığı, "4+4+4 okulları değil meyhaneleri vurdu. CHP'li vekiller tam kadro Meclis'te." tweet'i ortamı gerdi. CHP Grup Başkan Vekili Muharrem İnce, Meclis'te atılan tweet'i okudu ve bu ahlaksızlığı kınadığını söyledi. Tayyar'ın CHP'den özür dilemesini istedi. Ardından da yerine otururken sıra kapağını vurarak CHP'nin protestosunu başlattı. CHP'li tüm vekillerin dakikalarca sıra kapağına vurması üzerine Meclis Başkan Vekili Sadık Yakut, birleşime 5 dakika ara verdi.