Avustralya'da tartışmalı karbon vergisine onay çıktı. Senato'da 32'ye karşı 36 oyla kabul edilen yasayla, ülkede çevreyi en çok kirleten 500 şirket, yaydıkları karbondioksitin tonuna 24 dolar ceza ödeyecek.
Avustralya dünyanın en büyük kömür ihracatçısı konumunda bulunuyor. Sera etkisine yol açan gaz salımlarının kişi başına oranının en yüksek olduğu ülkelerin de başında geliyor. Ayrıca Avustralya, gaz salımlarının azaltılmasını öngören Kyoto Protokolünü de imzalamış değil.
Konuyla ilgili açıklama yapan Avustralya Başbakanı Julia Gillard, "Bugün Avustralya, karbon salımı konusunda bir yasayı uygulamaya koyuyor. Bu yaklaşık 25 yıllık bilimsel uyarılar, parlamentodaki 37 farklı soruşturma ve sayısız tartışmanın ardından sağlanan bir uzlaşı. Bugün, ülkemiz bunu yapmalı. Bu karbon salımının azaltılması konusunda en etkin adımlardan biri" dedi.
Söylediğinin Tersini Yaptı
Aslında bu sözleri sarfeden Avustralya Başbakanı Gillard, geçen yılki seçimlerden önce böyle bir vergiyi gündeme getirmeyeceğini açıklamıştı. Ancak geçen yılki seçimde tekbaşına iktidar olamayan Gillard, Yeşiller'in desteğiyle başbakan olmuştu. Şimdi vergiyle, bu desteğe karşılık verdiği görüşü hakim..
Başbakan'a "Sözünü Tutmadı" Eleştirisi
Gillard'ı eleştiren muhalefetteki Liberal Parti senatörü George Brandis, "Bu kararın hayaleti, sizi bir sonraki seçimde yalnız bırakmayacak. Avustralya halkına sözünüzü tutmadınız" diye konuştu.
Vergiyi eleştirenler, ülkede istihdam kaybına neden olacak yasayla, geçim masraflarının da artacağını savunuyor. Ülkede gayrisafi yurtiçi hasıla son çeyrekte arttı ancak işsizlik son 10 ayın en yüksek düzeyinde...
Gillard: "Ülkemizin Geleceği Açısından Hayati"
Ama Gillard, halka ve ülke geleceğine dair bir yükümlülük üstlendiği görüşünde...
Gillard, "Bu reform ülkemizin geleceği açısından hayati. Yapılması gereken buydu. Bu karbon salımını azaltmanın en etkin yolu ve temiz bir enerjiyle yaşamamızın da ilk şartı" şeklinde konuştu.
1 Temmuz 2012'te Yürürlüğe Girecek
1 Temmuz 2012'den itibaren yürürlüğe girmesi öngörülen yasayla çevreyi en fazla kirletenlere ceza getiriliyor ve ülkenin 2020 yılına dek ürettiği karbondioksit miktarının 159 milyon ton azaltılması hedefleniyor.
Çevreyi en çok kirleten 500 şirketin çevreye yayılan karbondioksit tonu başına ödeme yapmasını öngören yasa, tarım ve ormancılık sektörlerini kapsamıyor.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder